Cui servește Bonusul în Contractul de Muncă?

Pornind de la articolul „Veste bună pentru români. Salarii mai mari cu 13% şi bonus de prezenţă în valoare de 200 de lei” din evz.ro și de la postarea Servici` Ușor, vreau să analizăm, pe rând, fiecare „bonus”.

Știu că-i Vinerea Mare pentru mulți și teoretic zi liberă, dar acum facem o excepție „nepontată” 🙂

1. Bonuri de masă

Acordarea bonurilor de masă nu-i nici pe departe un „bonus” acordat de către angajator. Sigur, are și varianta de a nu le acorda, dar asta ține mai mult de caracterul bilateral și sinalagmatic al contractului de muncă. „Bonusul” este acordat, în realitate, prin act normativ și beneficiarii sunt în egală măsură atât angajații cât și angajatorii. Angajații primesc o sumă de bani pe care o pot utiliza exclusiv pentru procurarea produselor alimentare și asimilate fără a plăti contribuțiile aferente, cu excepția impozitului pe venit de 10%. Astfel, taxarea „bonusului” este diminuată cu aproximativ 35%. Angajatorul, la rândul său, beneficiază de prestația angajatului la un cost redus cu cei 35% (pentru valoarea totală a bonurilor de masă), procent pe care ar fi trebuit să-l includă în fondul de salarii. Vedem că realitatea este, pentru a câta oară, răsturnată astfel încât o facilitate acordată de stat să se transforme foarte ușor într-un bonus care să evidențieze „mărinimia” angajatorilor și grija acestora pentru bunăstarea angajaților. Bonurile de masă nu pot fi încadrate în niciun caz în categoria bonusurilor din cel puțin două motive: primul ar fi că este o facilitate fiscală acordată printr-un act normativ, iar al doilea pentru că este rezultatul unei negocieri. Putem discuta și de valoarea bonurilor de masă, valoare care nu se situează la maxim întotdeauna, iar asta confirmă ceea ce am scris mai sus.

Concluzia: Bonul de masă nu este Bonus!

2. Bonusul de prezentă

Bonusul de prezență este, în primul rând, un mod mai „light” de a-i spune angajatului că, indiferent de problemele pe care le are, voite sau nu, imputabile ori ba, prezența lui îi creează un profit și o mică parte din acel profit este dispus să o împartă cu tine. Ceea ce nu se spune voi spune eu acum. Lipsa angajatului, indiferent de motiv, conduce la un dezechilibru în orice unitate/firmă, iar pentru a se asigura că activitatea nu poate fi influențată de absența unui angajat, orice angajator trebuie să aibă „o rezervă”, dar acea rezervă costă cu siguranță mai mult decât Marele Bonus de prezență. Așadar, Bonusul de prezență se pierde, în cele mai multe cazuri, pentru orice absență, indiferent de motivul sau justețea ei. Fie că vorbim de evenimente familiale deosebite, de incapacitate temporară de muncă a angajatului (Concediu Medical) sau orice altă situație recunoscută de Codul Muncii ca fiind un drept al angajatului de a absenta.

Concluzie: Bonusul de Prezență nu este un beneficiu al angajatului, ci o „plasă de siguranță” a angajatorului!

3. Bonus de Vechime

Aici cred că trebuie să împărțim discuția în două părți, poate chiar trei, iar prima cred că se referă la vechimea generală în muncă, a doua la vechimea în funcție/profesie, iar a treia la vechimea în unitate/firmă. Corect, nu?

a) vechimea generală, este privită ca un bonus, dar în realitate ea oferă angajatorului garanția că respectivul angajat este obișnuit cu rigoarea muncii, cu eventualele neplăceri din cadrul contractului de muncă, cu respectarea regulilor de la locul de muncă și nu în ultimul rând, în toată activitatea sa a avut parte, cel mai probabil, de experiențe mai neplăcute în comparație cu ceea ce ești tu (angajatorul) dispus să-i oferi în prezent, chiar dacă asta nu înseamnă foarte mult.

b) Vechimea în funcție/profesie, privită ca bonus reduce practic la 0 orice experiență acumulată în timp, prin practică, de către angajat. Firește că un angajat cu experiență este mult mai productiv în comparație cu unul aflat la debut, iar această experiență îl ajută să-și îndeplinească sarcinile asumate prin fișa postului „întocmai și la timp”. Mai mult, în același interval de timp, el poate realiza mult mai multe sarcini, iar asta se simte în primul rând în contul angajatorului și după sau eventual, în pachetul salarial. Și iar ajungem la concluzia că „bonusul” este în principal un drept câștigat prin muncă de către angajat și poate că în egală măsură un beneficiu al angajatorului.

c) Vechimea în unitate/firmă – acest tip de „bonus” este mai mult o consecință a faptului că angajatorul a economisit mult mai mult pentru angajatul i-a rămas „fidel”, iar el nu a fost nevoit să investească în tot ceea ce înseamnă angajări noi, plecând de la procedura birocratică până la formarea noilor angajați cu tot ceea ce înseamnă mediul de lucru/producție. În egală măsură putem vorbi și de menținerea capacității de lucru a unității/firmei, fără riscul apariției curbei descendente generate de fluctuație de personal. Cum spuneam, nici în aceste cazuri nu putem discuta de un „bonus” al cărui beneficiar să fie numai angajatul, ci de o relație contractuală situată în limitele normalității.

Pentru că spuneam de zile libere, iar azi este o zi liberă, continuarea va veni după normală pauză, adică fie azi, mâine sau săptămâna viitoare 🙂 .

Concluzie intermediară – Bonul de masă, bonusul de prezență și bonusul de vechime nu sunt în avantajul exclusiv al angajatului, ele fiind de natură să creeze beneficii ambilor actori ai relațiilor de muncă, angajator și angajat, iar acordarea lor trebuie să fie rezultatul unor negocieri reale, plecând de la includerea tuturor aspectelor amintite anterior.

Sărbători Fericite și Bonusuri Negociate!

Urmează:

-decontarea transportului
-premiu lunar de calitate și producție
-bonus pentru fiecare weekend lucrat
-premii pentru ziua de naștere, sărbători
-evenimente gratuite (cupa pescarilor, minifotbal…)
-spor de ore suplimentare
-bonusuri relaționat de profitul firmei
-asigurare de sănătate privată
-bonus de recomandare candidați
-bonus de calitate
-bonus de disciplină
-bonus de angajare
–bonus pentru prima angajare
-prime trimestriale/anuale
-spor de noapte de 35-40%
-al 13-lea salariu
-bonus pentru disponibilitatea la ore suplimentare
-masă caldă gratuită
-petreceri pentru angajați

One Reply to “Cui servește Bonusul în Contractul de Muncă?”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.