Codul Muncii – Portițe și Chichițe

Codul Muncii, ca orice alt act normativ, are mai multe portițe și o grămadă de chichițe. Mă tot uit prin spațiul public (mai ales în cel virtual) și văd tot felul de întrebări legate de Codul Muncii și relațiile de muncă. De multe ori, răspunsurile vin din partea „celor mulți”, fiind preponderent fie prea vagi, fie prea pe lângă subiect, fie la mica nimereală. E drept că nu prea găsești o persoană cu expertiză în domeniu care să dispună de suficient timp și totodată să fie și dispusă să ofere, gratuit, informații care în lumea reală costă, costă chiar foarte mult.

Partea cu timpul e dificilă și pentru mine, dar partea cu disponibilitatea de „a da” ceva scump la super-ofertă, adică gratis, cred că o pot rezolva eu.

De ce am ales asta? Pot înșira o serie (destul de lungă) de motive, dar mă voi rezuma la două, pentru că vreau și pentru că pot!

Informația costă, în general. Aici poate fi excepția!

Codul Muncii, că tot vorbeam de portițe și chichițe, te poate ajuta sau te poate încurca, iar asta depinde exclusiv de cel care oferă răspunsul întrebărilor tale. Profesioniștii, adică ăia de citesc de zeci de ani, zi de zi, Codul Muncii, se împart în trei categorii:

1. Sunt cei care au o „aplecare” către angajați;

2. Sunt cei care au o „aplecare” către angajatori;

3. Sunt cei care nu au nicio „aplecare” către nicio categorie de mai sus, dar merg pe varianta „super-profi” – cine dă mai mult. Ce să-i faci, economia de piață;

Și totuși, cum îi deosebești? Cum te asiguri că sfatul pe care îl primești este fix cel de care ai nevoie și care te avantajează? Grele întrebări, nu?

Cine are informația corectă, de cele mai multe ori câștigă

Când vorbim de Codul Muncii te întrebi, probabil, din ce categorie fac eu parte, dar și aici vei răspunde (sau nu) singur, asta în funcție de categoria din care faci tu parte 🙂

Ce-ți propun eu? Să-mi spui ce problemă ai, evident în legătură cu Codul Muncii și cu relațiile de Muncă, iar în funcție de categoria din care mă convingi că faci parte, eu îți voi răspunde, argumentat și cu textul/textele de Lege, respectiv Codul Muncii și alte acte normative care vin în completarea lui sau au legătură cu acesta. Toate astea depind însă de trei aspecte. Primul este, așa cum ziceam mai devreme, categoria din care faci parte. Al doilea are legătură cu mine, mai precis cu timpul pe care îl am la dispoziție, deci nu te aștepta să-ți răspund instant. Ultimul, dar nu cel din urmă, este acceptul tău de a posta (generic și fără date de identificare sau potențial indentificabile), atât întrebarea cât și răspunsul. Toate astea pentru a veni și în sprijinul altora, care mai devreme sau mai târziu (preferabil niciodată) pot avea nevoie de același răspuns.

Cum afli Chichițele și Portițele din Codul Muncii ?

În general mă găsești și îmi poți trimite mesaje aici:

https://www.facebook.com/juristrelatiidemunca – Juristul.com

https://www.facebook.com/dn.apaom – Dan Năstase

https://www.facebook.com/fnsiuuniconf – Federația Națională a Sindicatelor din Industria Ușoară UNICONF

https://www.facebook.com/FNSCPCulturMedia – Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CulturMedia

https://www.facebook.com/ongapaom – Asociația APAOM

Opțional îi poți contacta pe colegii din CNS Cartel Alfa aici:

https://www.facebook.com/cnscartelalfa/

sau folosește formularul de contact din pagină

Poate găsești și numărul meu de telefon, dar nu-ți garantez că pot răspunde mereu și cel mai indicat este să folosești una dintre metodele amintite mai sus.

Urmărește paginile de mai sus (m-ar bucura și „o mică apreciere virtuală”) și află primul/prima atunci când postez ceva interesant sau cine știe ce aberație 🙂

One Reply to “Codul Muncii – Portițe și Chichițe”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.